Nybörjarens guide till kosttillskott

När man läser om olika former av träning, kost och hälsa, oavsett om det är skrivet av experter eller av entusiastiska forumsanvändare, dyker det ibland upp en del termer som kan vara rätt svåra att förstå. Speciellt när det handlar om kosttillskott.

Bara att gå in i en hälsobutik kan vara ett förvirrande virrvarr av märkliga förkortningar utan någon tydlig förklaring. De ger inte heller några instruktioner som berättar vad de gör eller i vilka situationer man bör ta dem. Därför har vi satt ihop en liten händig lista på några vanligt förekommande ämnen och kosttillskott, komplett med en kort förklaring på vad de är för något!

CLA

CLA, eller konjugerad linolsyra, är en transfettsyra som är naturligt förekommande i kött och mejeriprodukter. Ämnet har i ett flertal studier kopplats till ökad fettförbränning, när det tas i doser på upp till 3.2 gram per dag. Men det minskar inte din kroppsvikt, utan hjälper istället till att öka din muskelvävnad i samband med träning. Därför är tillskottet populärt bland kroppsbyggare som vill ha ökad muskelmassa i samband med minskad mängd kroppsfett.

Senare studier är tveksamma till ämnets positiva effekter. Vissa studier har även kopplat det till en del negativa bieffekter, som till exempel försämrad insulinkänslighet. Men många inom kroppsbyggarvärlden rekommenderar det som ett effektivt tillskott. Så även om det fungerar bra så kan det vara bra att läsa på noga, samt prata med en läkare innan man börjar använda det.

Kreatin

Kreatin är en organisk syra som gör det lättare för muskler att ta upp energi. Det produceras naturligt i lever och njurar och skickas ut till musklerna via blodomloppet. Vetenskapliga studier har visat att kreatin som tillskott kan öka styrka och prestationsförmåga med mellan 5 och 15 procent på kort sikt. Det hjälper också till att bygga muskelmassa i en ökad kapacitet.

Däremot har det inte kopplats till bättre uthållighet. Kreatin är ett mycket populärt tillskott hos fitness- och träningsentusiaster i alla klasser och av kalibrer. Tillskottet ska tas dagligen för bäst effekt.

Kreatin har kopplats till en handfull negativa bieffekter. Bland annat kan det orsaka astmaliknande symtom hos de som är allergiska mot ämnet, samt olika typer av njurskador.

AAKG

AAKG, eller Arginine alpha-ketoglutarate, är en aminosyra som hjälper till med att öka produktionen av kväveoxid i levern. Detta tillskott tas en till två gånger dagligen för att öka prestationsförmåga och muskelbyggnad. Det fungerar teoretiskt också genom att förbättra blodcirkulation, hjälpa levern bryta ner biprodukter av träning och öka musklernas upptagning av aminosyror. Inga vetenskapliga studier har kunnat bevisa något samband mellan AAKG och ökad muskelvävnad eller prestationsförmåga, men anekdotiska berättelser inom kroppsbyggarcommunityt rapporterar tydliga och märkbara resultat.

Om du inte vill eller har möjlighet att ta dig till en fysisk hälsokostbutik, så finns det många återförsäljare på nätet med stort utbud av kosttillskott m.m. Ett exempel är www.topformula.se/.

Så där har vi en nybörjarguide till några populära kosttillskott. Vi uppmuntrar såklart att du gör egna efterforskningar innan du väljer någon produkt som passar just dig.