Jacob Gudiol på Svenska Dagbladet – Skillnaden mellan motion och träning

Det är skillnad mellan motion och träning, och det är många idag som blandar ihop begreppen. Så uttrycker sig SVDs nya träningsskribent, Jacob Gudiol, i en ny artikel. Där försöker han också reda ut var gränserna går.

Rent kortfattat så delar han in en människas rörelse i tre olika kategorier: Stillasittande, motion och fysisk träning.

Stillasittande är, som ordet antyder, ett passivt tillstånd, med totalt avsaknande av fysisk aktivitet. Det vill säga att till exempel sitta framför datorn eller ligga i soffan och läsa en bok.

Motion är ordet som de flesta tar miste om. Det är ett ord som många antar är det samma som träning. Men egentligen innefattar det bara allt från vardagliga rörelser (som att gå till skrivaren och hämta papper) till att gå på en längre promenad. När du rör på dig på ett sätt som inte kräver någon särskild ansträgning. Det här menar han är tillståndet som en människa normalt borde befinna sig i, men att det inte hjälper till att utveckla ens fysiska förmåga.

För att kunna göra det behöver du fysisk träning; alltså att du utsätter dig för något som är riktigt ansträngande. Att springa Aros marathon från Uppsala till Enköping (ca. 50km). Att lyfta vikter som erbjuder tillräckligt motstånd för att det ska kännas jobbigt. Människor har olika förutsättningar och därför bör vi röra på oss olika mycket. Uppsala Idrottsbud anser att arbete skall mixas med rörliga aktiviter och främjar därför idrott på ett nytänkande sätt. Bl.a. får lokala idrottsklubbar tillgång att låna företagets bilar på helger för att utöva sportsliga aktiviteter. Främst i Uppsala med omnejd, men även på andra orter.

Du kan läsa hela Jacob Guidols artikel här: Det är skillnad på motion och träning

Personligen tycker jag att hans artikel tar upp och gör en del bra poänger, som är nyttiga för alla att känna till. Men samtidigt är jag inte säker på vem artikeln är riktad mot. Jag tycker också att han har en allt för hård och skuldbeläggande ton i sin text. Det känns lite som att han säger "du ska inte tro att du tränar, det är bara vi som tränar som tränar – det du gör är inte bra nog", vilket jag inte tror är ett bra sätt att skapa goda associationer till mer krävande fysisk aktivitet. Ett bättre sätt att lägga upp det hade kanske varit att förklara motionen som ett bra första steg in i den ack så mer livsgivande fysiska träningen.